Home

 

Services

 

Key staff

 

Links

 

Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taxaties in Nederland

 

A SUITE OF DIAMOND, ENAMEL AND SEED PEARL INDIAN JEWELRY  Wat taxeren wij?

Ons specialisme omvat alle kunst en voorwerpen uit Zuid- en Zuidoost AziŽ, waaronder India, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, Thailand, Tibet, Cambodja, IndonesiŽ, Birma, Vietnam et cetera. Voor Oost Aziatische kunst (bijv. China, Japan en Korea) kunt u ook contact met ons opnemen. Wij taxeren dan in samenwerking met een van onze partners.

 

 

Verschillende taxaties
Na een echtscheiding of bij overlijden is het vaak noodzakelijk om de aanwezige kunst te laten taxeren, zodat de waarde ervan vastgesteld wordt en er op basis daarvan eventueel verdeeld kan worden. In verband met eventuele successiebelasting is het ook noodzakelijk om in het geval van overlijden de waarde vast te stellen.

Daarnaast taxeren wij zeer regelmatig onafhankelijk stukken met de wens om te laten veilen door grote en kleine (inter)nationale veilinghuizen en stukken in het aanbod van kunsthandelaren. Tevens onderzoeken wij in opdracht herkomst en de waarde van Aziatische kunststukken puur omdat kunst met een achterliggend verhaal voor velen nog kostbaarder is. Wie stelt die figuur nou eigenlijk voor en waarom juist die attributen? Is het een tempelfragment en waar zat het dan eigenlijk.

 

Ook voor notarissen, advocaten, executeurs-testamentair en belastingadviseurs die voor hun cliŽnten een officieel taxatierapport nodig hebben voor o.a.  vermogensplanning, onderlinge verdeling en belastingadvies stellen wij een rapport op.

Taxaties voor de verzekering

TETE DE SHIVA EN PIERRE VOLCANIQUE Verzekeringstaxaties worden veelal gedaan voor goederen waarvan de waarde in een winkel niet te achterhalen is bij verlies na brand of diefstal en waardoor de verzekerende instantie zonder extra aanvullende voorwaarden de vastgestelde waarde van het verloren gegane stuk uitkeert. Vaak stelt de verzekerende instantie een dergelijk rapport ook verplicht. Bij oude Aziatische kunst betreft het eigenlijk altijd een uniek object waardoor een taxatierapport onmisbaar is. De verzekerde waarde is de hoogste waarde die gehanteerd wordt: de uitkering moet zodanig zijn dat er op korte termijn een passende vervanging voor het verloren gegane object gekocht kan worden bij een gerenommeerde kunsthandel. Verzekeringstaxaties worden verricht onder artikel BW 7:960 Het rapport dat opgesteld wordt is drie jaar rechtsgeldig.

Het basistarief van bovenstaande taxaties en advies is 125 euro per uur (met een minimum van 1 uur) inclusief BTW. Daarna wordt er een uurtarief gehanteerd van 90,- euro per uur inclusief BTW. Wij werken internationaal en er geldt een aangepaste reiskosten vergoeding buiten Nederland. Binnen Nederland hanteren wij €0,50 per kilometer.

 

Hoelang duurt een taxatie?

Dit is erg afhankelijk van het stuk en eventueel benodigd onderzoek om de exacte waarde te kunnen inschatten. Voorafgaand ontvangt u altijd van ons een concrete tariefopgave.

 

Hoe kuntu de deskundigheid inschatten van de taxateur?

AN INDIAN PRINCE WITH FEMALE ATTENDANTS, MALWA, LATE 17TH CENTURY  Dat kunt u eigenlijk niet, het is niet voor niets een specialist. Sinds 2000 is taxateur een vrij beroep en is de wettelijke beŽdiging van taxateurs in 2005 definitief komen te vervallen. Dat houdt in dat iedereen zich taxateur mag noemen van kunst en antiek. Door enkele taxateurs wordt de oude term 'beŽdigd taxateur' nog steeds gehanteerd.

Een specialist herkent u aan diverse zaken waaronder een gedegen lijst van publicaties op het expertisegebied en op basis van referenties. Een aantal publicaties vindt u op onze website en uiteraard kunt u desgewenst een lijst van referenties aanvragen. Op het gebied van Aziatische Kunst zijn de echte specialisten in Nederland op ťťn hand te tellen. Asian Arts Consultancy/Peter de Bruijn is momenteel ťťn van de toonaangevende experts op dit gebied in Nederland.

Klik hier voor een interview met Peter de Bruijn. Voor meer informatie info@asianartsconsultancy.com.

 

Op alle uitgevoerde taxaties en diensten door Asian Arts Consultancy zijn de algemene voorwaarden volgens richtlijnen van de Federatie TMV (Taxateurs Makelaars Veilinghouders in Roerende Zaken) van toepassing.

Meer informatie over onze dienstverlening klik hier.

 

 

 

 

 

Asian Art Consultancy (AAC) combines collecting Asian art and building a healthy and intelligent financial planning. After years of experience in Financial Planning in the broadest thinkable way and collecting and selling high quality Asian art, AAC can help you build your collection of Asian art just to enjoy, but also as part of intelligent Financial Planning.